Hurra for vækst.

Altså lige nu brøler jeg: “Hurra for det frie marked. Hurra for vækst.”

Det er nu ikke fordi, der er sket det store, men lidt har også ret. Der er kommet en ny og genial type låg på sildeglasset. Hvem skulle have troet, at det var teknologisk muligt at forbedre låget på et glas marinerede sild!

Ok, det lykkedes for nogle år siden at lave plasticglas til sild, men det var altså ikke det store gennembrud. Det er kun bedre, hvis man taber skidtet.

Låget derimod. Det er godt hver gang. I stedet for et fast låg, hvor det hele skal drejes rundt og giver modstand mod glasset, så er der nu en plade og en omløber, så selv gigtsvage hænder kan klare opgaven.

Det er faktisk ikke det eneste stykke fremskridtsvenlig hermetik. Dåser med fiskeboller er pludselig blevet af plastic og lukket på den metode med et tyndt stykke folie, der kendes fra yoghurt. Dåserne er lettere, bruger garanteret færre ressourcer, og de kan genbruges til at opbevare ting i.

Som allerede sagt er det ikke de store spring fremad. Men det er illustrativt, for vækst sker i bittesmå evolutionære skridt, som er usigeligt nemme at overse.

Økonomernes brug af vækst i % er et forsøg på at sætte tal på, hvor meget nemmere vores liv bliver af nye opfindelser. Det er ikke ret nemt at gøre op, og man kan diskutere om det er så svært, at resultatet heller ikke er brugbart – i hvert fald ikke når man regner i brøkdele af procenter.

Men min pointe er nok også snarere, at de der typer, som mener at vækst er skadeligt, de har ikke forstået noget som helst. Lad os tværtimod få noget mere af det.